به تجمع رسوباتی که از اسکلت موجودات ریزی به نام دیاتومه که جلبک های تک سلولی بسیار ریزی هستند حاصل می شود دیاتومیت می گویند.
یونانیان باستان از خاک دیاتومیت سبک برای ساخت ظروف و وسایل سفالی و سرامیکی استفاده می کردند، چنانچه در قرن ششم میلادی در ساخت کلیسای صوفی شهر قسطنطنیه از اجراهای دیاتومیتی استفاده شده است.
بخش اعظم ترکیبات دیاتومیت را عنصر سیلیس تشکیل می دهد، سیلیس علاوه بر افزایش استحکام دیواره های سلولی اسکلت دیاتومه ها، باعث رشد و نمو آن نیز می شود. چگالی دیاتومیت ها پایین بوده و بین 320 الی 640 کیلوگرم بر مترمکعب می باشد. این کمک فیلتر با توجه به درصد سیلیس بالای 90 درصد و تخلخل بالا، یکی از بهترین نوع کمک فیلترها می باشد که دارای بیشترین کاربرد در شفاف سازی نوشیدنی های گازدار می باشد. این کمک فیلتر در سیستم های فیلتراسیون خلأ، فیلتر پرس و سیستم های فیلتراسیون فشاری دیگر مورد استفاده می باشد.
خواص فیزیکی دیاتومه ها، از جمله وجود حفره های میکروسکوپی فراوان و سطح بسیار زیاد آن ها، همراه با خواص شیمیایی که مهمترین آن خنثی بودن می باشد، خاک دیاتومیت را قادر ساخته است که بتواند بسیاری از ذرات جامد ریز و معلق موجود در مایعات که از اکثر فیلترها عبور می کنند را به راحتی جذب نماید که در نهایت منجر به شفافیت و خلوص بیشتر مایعات تصفیه شده می شود و محصول نهایی با کیفیت بهتر و بالاتری روانه بازار می شود.
خصوصیات فیزیکی خاک دیاتومیت
-
اندازه ذرات
اندازه ذرات خاک دیاتومیت 1 الی 200 میکرون می باشد. که برای محصولات با کیفیت بالا از ذرات 14 الی 55 میکرون استفاده می گردد.
-
منافذ زیاد و جذب بالای ذرات
حدوداً 90 درصد از حجم ذرات دیاتومه را حفره ها و دهلیزهای بسیار نازک که با هم در ارتباط هستند احاطه می کند. این منافذ زیاد باعث می شود که دیاتومه تا 2 و نیم برابر وزن خود، مایعات را جذب نماید.
-
ساختار ذرات
ذرات دیاتومه ساختار منحصر به فردی دارد که توسط اشکال نامنظم و ساختار حفره های خود مشخص می شود. دیاتومه همانند برگ اغلب درختان بسیار مسطح و نازک می باشد، به طوریکه هر 454 گرم دیاتومه، بیش از9000 متر مربع سطح دارد که این میزان چند برابر مواد معدنی دیگر با همان اندازه ذرات را شامل می شود.
-
حجم بالای ذرات در واحد وزن
شکل قرارگیری ذرات دیاتومه توده ای بوده و بر روی هم انباشته نمی شوند، بنابراین بدون اینکه وزن زیادی داشته باشند، تشکیل حجم زیادی را می دهند به صورتی که وزن ذرات جدا از هم دیاتومه ها کمتر از 160 گرم در لیتر می باشد که در واقع چگالی کمتری نسبت به سایر مواد معدنی مشابه دارند.
خصوصیات شیمیایی خاک دیاتومیت
-
بدنه سیلیسی
بدنه اصلی ترکیب شیمیایی خاک دیاتومیت را عنصر سیلیس تشکیل می دهد. مقدار سیلیس بسته به کیفیت خاک از 86 تا 94 درصد متغیر است. سیلیس موجود در اسکلت دیاتومه آبدار، بی شکل و شبیه به اپال می باشد. اسکلت سیلیسی توسط ماده ژله ای پوشانده شده که پس از مرگ دیاتومه ها تجزیه می گردد.
-
ترکیب خنثی
ترکیب شیمیایی خاک دیاتومیت به علت دارا بودن بدنه سیلیسی کاملا خنثی میباشد، بنابراین هیچ تغییری در بو، رنگ و مزه محصولات تصفیه شده ایجاد نمی کند.
-
مقاوم در دمای بالا
-
مقاوم در PH بالا